Een simit is een soort bagel. Het ringvormig broodje wordt gemaakt van deeg met sesamzaad erop.

Wat is een SIMIT ?

Een  simit  is een soort bagel. Het ringvormig broodje wordt gemaakt van deeg met  sesamzaad  erop. 

Heeft u het wel eens geprobeerd,?
Ja heerlijk !!
Nee nog niet

SIMIT MET EEN GAT IN HET MIDDEN

 rijkelijk bestrooid met sesamzaad 

Wie wel eens bij een Turkse bakker in Nederland komt, heeft ze ongetwijfeld al wel eens zien liggen: simit. Dit zijn ronde Turkse broodjes met een gat in het midden, die vanwege die vorm ook wel eens Turkse bagels genoemd worden. Ze smaken echter heel anders dan bagels! Het is namelijk de bedoeling dat simit een beetje zoet zijn. Daarnaast worden ze rijkelijk bestrooid met sesamzaad, wat ze hun kenmerkende traditionele uiterlijk geeft. In Turkije wordt simit werkelijk overal op straat verkocht, maar wat zit er nu precies in zo’n broodje, en hoe wordt het traditioneel gegeten?

Recept

Laten we om te beginnen eens kijken hoe simit traditioneel gemaakt worden. Een deel van die bereiding is precies wat je van een broodje zou verwachten: gist, bloem, zout, water en een beetje suiker worden tot een mooi deeg gemengd, waar vervolgens de kenmerkende ronde vormpjes van gedraaid worden. Dan komt het deel van de bereiding dat zo kenmerkend is voor deze snack: de simit worden namelijk in een mengsel gelegd van water en pezmez, een soort siroop die gemaakt wordt van druiven. Hier komt die zoete smaak vandaan! Het deeg wordt daarna in sesam gelegd en gebakken, met het bekende broodje als resultaat.

Gebruik

In Turkije zie je de simit, zoals gezegd, overal langs de weg: deze broodjes zijn namelijk geliefd als snack, en je kunt ze zodoende bij talloze straatstalletjes en bakkers kopen. Ze worden echter ook vaak bij het ontbijt geserveerd. Natuurlijk kun je ze gewoon zo uit het vuistje eten – heerlijk dankzij de zoete smaak van de pezmez – maar je kunt ze ook beleggen, zoals je dat bijvoorbeeld met een bagel zou doen. Vaak wordt er bij de simit Turkse thee (çay) gedronken, die heel goed past bij de typische zoete smaak van de broodjes.